Image
Loading

Vjeruj u sebe

Projektom "Vjeruj u sebe" udruga Hrvatska Kuća, u partnerstvu s udrugom R.O.D.A., organizirat će brojne kreativne art radionice i promotivne aktivnosti te izraditi priručnik i video snimke, a u svrhu povećanja vlastitih kapaciteta za daljnje educiranje krajnjih korisnika - ranjivih skupina s ciljem lakše integracije u društvu.

  • Silvije Šimac, voditelj projekta "Vjeruj u sebe", dopredsjednik udruge Hrvatska kuća "Materina priča"
  • Mirko Petričec, financijski asistent projekta "Vjeruj u sebe", tajnik udruge Hrvatska kuća "Materina priča"
  • Mina Petra Petričec, projektni asistent projekta "Vjeruj u sebe", predsjednica udruge Hrvatska kuća "Materina priča"
  • Aleksandar Kovačević, voditelj kreativnih radionica projekta "Vjeruj u sebe"
  • Daniel Berdais, stručnjak za marketing projekta "Vjeruj u sebe", predsjednik udruge R.O.D.A. iz Siska, partnera u projektu

Antistresne kreativne radionice "VJERUJ U SEBE" financiraju se bespovratnim sredstvima Europske unije iz Europskog socijalnog fonda u sklopu programa 2014 - 2020. Ukupna vrijednost projekta iznosi 428.931,56 HRK (56.929 €, fiksni tečaj konverzije 1 € = 7.53450 HRK). Razdoblje provedbe projekta je od 16.2.2022. - 16.2.2023. godine.

Antistresne kreativne radionice - Vjeruj u sebe

O projektu

Antistresne kreativne radionice "VJERUJ U SEBE", imaju za cilj u društvu i kod pojedinaca osvijestiti činjenicu da je svaki čovjek kreativno biće i da je izražavanje kreativnih potencijala važan aspekt života od najranijeg djetinjstva.

Različita klinička istraživanja pokazala su djelotvornost različitih vrsta art-terapije u smanjenju anksioznosti, depresivnosti, smanjenju stresa i posljedica stresa poput različitih psihosomatskih bolesti (probavnih tegoba, problema sa spavanjem, glavobolja, raznih tjelesnih bolova i mišićnih napetosti, poremećaja u prehrani i drugih), povećanju osjećaja samovrijednosti, većeg osjećaja zadovoljstva sobom i samopouzdanja te pozitivnog utjecaja na kognitivne funkcije (razvijanja drugačijeg načina gledanja na stvari, kreativnosti, bolje koncentracije).

Radionice se odvijaju u malim grupama (5 osoba) kako bi se osigurao osjećaj povjerenja i što kvalitetnijeg rada uz uvjet međusobnog podržavanja uz stručno vodstvo, u skladu s važećim epidemiološkim mjerama.

Specifičnost ovih radionica je u tehnikama koje polaznici savladavaju, uz mentorstvo voditelja radionice, koje im omogućavaju da već na prvoj radionici izrade prava mala umjetnička djela koja im odmah jačaju samopouzdanje. Antistresne kreativne radionice "VJERUJ U SEBE" namijenjene su različitim ciljnim skupinama, od djece do umirovljenika, pripadnika različitih ranjivih ciljnih skupina (osobe s invaliditetom, beskućnici, ovisnici itd.).

Svrha projekta je ojačati kapacitete obje organizacije za neposredan rad u području socijalnog uključivanja i obrazovanja, zapošljavanja, uključujući prilagodbu djelovanja uz primjenu informacijsko-komunikacijskih tehnologija, poticanja volonterstva u lokalnoj zajednici prenoseći stečena znanja i vještine (nakon završene edukacije) krajnjim korisnicima koji nisu uključeni u Projekt.

Kroz popratne promotivne aktivnosti (tiskovne konferencije, izložbe i druge evente) cilj je privući pozornost medija i javnosti, unaprijediti javnu svijest i aktivnosti zagovaranja i rješavanja potreba ranjivih skupina. U vođenim radionicama, polaznici (volonteri navedenih udruga) će se upoznati s intuitivnim kreativnim slikanjem i savladati tehnike: izlijevanje akrila, string arta i izrade predmeta od komušine.

Nakon završetka projekta polaznici će biti educirani za "EDUKATORE KREATIVNIH ART RADIONICA", koji će samostalno moći voditi radionice i prenositi stečena znanja na nove krajnje korisnike s ciljem:

  1. socijalnog uključivanja i obrazovanja, mogućnost zapošljavanja ciljnih skupina (članova udruga i njihovih korisnika s područja Grada Zagreba i Banovine koji rade s ranjivih ciljnim skupinama), uključujući prilagodbu edukacije uz primjenu informacijsko-komunikacijskih tehnologija;
  2. edukacije glede mogućnosti promocije i prodaje svojih radova i prikupljanja sredstava, u okviru zakonodavnog okvira.
Antistresne kreativne radionice - Vjeruj u sebe